Economia românească a avut a doua cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, în trimestrul II, față de cel anterior. Față de anul trecut avansul a fost de 5,3%

Economia românească a avut a doua cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, în trimestrul II, față de cel anterior. Față de anul trecut avansul a fost de 5,3%
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/08/2022, 11:53
Actualizat: 17/08/2022, 16:14

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere cu 5,3 % în al doilea trimestru din 2022, față de același interval de anul trecut, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În primele șase luni, economia a crescut cu 5,8%, comparativ cu semestrul I 2021, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, conform datelor „semnal” ale INS.

Creșterea a fost de 5,3%, în trimestrul II față de trimestrul I, mai mică față de cea precedentă, de 6,4%, în trimestrul I față de trimestrul IV din 2021.

Și în comparație cu trimestrul precedent PIB-ul a crescut, în trimestrul II, cu 2,1%. Creșterea este mai mică decât în intervalul precedent, de 5,1%, din trimestrul I față de trimestrul IV din 2021 – deci înainte de debutul războiului din Ucraina.

La nivel anual, în 2021 economia a crescut cu 5,9%, după scăderea din anul precedent, primul an al pandemiei, de 3,7%.

Conform datelor INS, PIB-ul din trimestrul II din 2022 este cu 231,8% mai mare decât media anuală a anului 2000, un record al perioadei de 22 de ani.

Sursa: INS

Printre fruntașele Europei

Potrivit datelor Eurostat publicate miercuri după-amiază, rezultatele României sunt apreciabile în raport cu economiile celorlalte state membre.

Astfel, la nivelul UE, creșterea de 2,1% din trimestrul II, față de trimestrul I, a României este depășită doar de performanța Olandei, de 2,6%. La polul opus, cea mai puțin performantă economie este a Poloniei, cu o scădere de 2,3%.

Comparând rezultatele din trimestrul II din 2022 cu același interval din 2021, avansul României, de 5,3%, o plasează pe locul șase în UE, alături de Olanda. Pe primul loc este Slovenia, cu 8,3%, iar pe ultimul, Germania, cu 1,5%.

Per ansamblu, PIB-ul UE a crescut cu 0,6%, pe seria ajustată sezonier, atât în UE, cât și în zona euro, în al doilea trimestru din 2022, față de trimestrul anterior, și cu 3,9, respectiv 4%, în zona euro, respectiv UE, față de același trimestru din 2021, potrivit Eurostat.

Sursa: Eurostat

Datoria publică, jumătate din PIB

La finalul lunii mai datoria publică a României, internă şi externă, a trecut pragul de 50% din Produsul Intern Brut, ajungând la 614,33 de miliarde de lei, în funcție de metodologia UE, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 este de 15%, conform datelor agregate de INS, după ce, în iunie, aceasta ajunsese la 15,1%.

Potrivit Institului Național de Statistică (INS), Produsul Intern Brut la preţ de piaţă (PIB), principalul agregat macroeconomic al contabilităţii naţionale, reprezintă rezultatul final al activităţii de producţie al unităţilor producătoare rezidente, în decursul unei perioade, respectiv un an. Produsul intern brut anual la preţ de piaţă, în preţuri curente, se estimează prin trei metode, descrise succint drept metoda de producţie, metoda cheltuielilor şi metoda veniturilor. La estimarea PIB în preţuri medii ale anului precedent se utilizează doar primele două metode.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×